At referere til indhold fra Netarkivet

13. december 2018

Hvordan refererer man til et link man har fundet i Netarkivet? Det har der været en del diskussioner om, hvordan man gør det bedst. Men nu er løsningen fundet: PWID. PWID står for Persistent Web Identifier, en unik og vedvarende ID for et dokument i Netarkivet eller i et andet Webarkiv, ligesom ISBN-nummeret er en unik ID for en bog.

PWID står for Persistent Web IDentifier og er udviklet i samspil mellem humanistiske forskere og dataloger med kendskab til webarkiver. En PWID består af følgende informationer:

  • Identifikation af webarkivet med ressource
  • Arkiveringstidspunkt for ressourcen
  • Præcision (er det blot en html-fil (part) eller skal den fortolkes som en webside (page) eller er det et website (website))
  • Arkiveret URL

Formålet med PWID’en er at lave en generel, teknologiuafhængig, persistent, menneskelig læsbar reference som kan bruges til at fremfinde ressourcen, såvel manuelt som automatisk.
Der arbejdes i øjeblikket på at få PWID standardiseret som URN. I denne form ville referencen til en arkiveret version af netarkivet.dk (fra d. 2014-01-07 09:01:06 GMT) blive:

Du kan downloade og køre en e-poster om PWID som en powerpoint slideshow her

Ovenstående er fra afsnittet i brugermanualen [link] om, hvordan du refererer til et dokument fra Netarkivet i (se side 18)